De inname van een rijbewijs


Het is iets wat binnen onze wet is toegestaan en regelmatig voorkomt als men staande wordt gehouden door de politie. Je raakt de mogelijkheid om te rijden tijdelijk of permanent kwijt doordat jouw rijbewijs wordt ingenomen. Deze inname komt voort uit bepaalde wetten en regels waar politieagenten zich aan moeten houden. Er zijn namelijk geldige redenen te noemen waarbij het volkomen terecht is dat de politie jouw rijbewijs inneemt. Hoe vervelend het voor de bestuurder het ook kan zijn, het is dan toch terecht aangezien de algemene veiligheid op de weg ermee beschermd wordt. Als jij een beginnend bestuurder bent is het erg verstandig dat jij voldoende kennis hebt over de wetten die gelden in Nederland.

Politie grijpt in


Soms grijpt de politie in als er sprake is van een onveilige situatie. Denk hierbij aan een situatie waarin de veiligheid van andere mensen in het verkeer zodanig wordt bedreigd dat jij gewoon een gevaar bent. De politie houd je dan staande, dit betekent niet direct dat jij jouw rijbewijs kwijtraakt maar slechts dat de politie ingrijpt. Vervolgens moet jij je rijbewijs laten zien en kan de politie eventueel deze innemen. Soms kan jij er ook met een waarschuwing van afkomen. Dit hangt af van de situatie waarin jij je bevindt.

Wedstrijdje op de weg


Er zijn een aantal zaken te noemen die absoluut niet mogen in Nederland en waarvoor geldt dat de politie terecht mag ingrijpen. Een wedstrijdje op de weg is bijvoorbeeld niet toegestaan aangezien dit de veiligheid van andere bestuurders in gevaar bent. Denk hierbij aan inhaalwedstrijden tussen verschillende automobilisten. Verder zijn snelheidsovertredingen natuurlijk niet toegestaan. Indien jij meer dan vijftig kilometer te hard rijdt dan heeft de politie een goede reden om jouw rijbewijs af te pakken. Hierbij geldt nogmaals dat dit gedaan wordt uit oog voor de algemene veiligheid op de weg. Verder ben jij bij een ernstige overtreding blijkbaar niet in staat om op een verantwoordelijke manier te rijden.

Drugs en alcohol
Het is tevens niet goed om met alcohol en drugs op achter het stuur te zitten. Dit zorgt namelijk voor een gebrek aan concentratie en reactievermogen. Door een gebrek aan reactievermogen kan jij bij een gevaarlijke situatie bijvoorbeeld minder snel remmen en hierdoor een gevaar zijn voor het verkeer. Indien jij te veel drugs op hebt dan kan jouw rijbewijs worden afgenomen indien de politie dit constateert. Verder zijn er grenzen aan de hoeveelheid alcohol die jij op mag hebben. Deze grenzen verschillen voor beginnende en ervaren bestuurders.

Wees realistisch
Indien jij een beginnende bestuurder bent is het belangrijk om voldoende kennis over onveilige situaties tot je te nemen. Verder moet jij hier natuurlijk van leren. Je moet tijdens het rijden in staat zijn om op een onverantwoordelijke manier om te gaan met het feit dat de auto een gevaarlijk voertuig kan zijn. Dit hangt af van het feit wie er achter het stuur zit. Wees realistisch achter het stuur en stel veiligheid voorop.


Met de hulp van Omnius Advocatennetwerk heb jij jouw rijbewijs snel weer terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.